jueves, 29 de junio de 2017

Jardi sec. Jardi Zen


http://espores.org/es/jardineria/jardins-zen-mitologics-misteriosos.html




El misteri Zen i l'arbre ocult
En espores.org ja hem parlat en altres ocasions dels jardins zen i del seu ampli significat com a metàfora de l'univers. Es tracta d'espais en els quals la forma predomina sobre el fons i que tenen una important càrrega artística i simbòlica. De fet, els grans matemàtics i neuròlegs també han tractat d'explicar aquesta idea.

LEYENDA_ryoanji1

On està l'origen d'aquests jardins? Els jardins zen són una representació de la il·luminació espiritual. Estan relacionats amb el budisme japonés, i si indaguem a l'origen hem de traslladar-nos als temples i monestirs budistes del segle XIV a. C. Serà allí on sacerdots i artistes com Soseki Muso, considerat com el pare dels jardins zen, desenvolupen el potencial espiritual d'aquests. Però quin és el seu vertader misteri? La visió totalment filosòfica del món. Per als japonesos "zen" significa despertar l'actual moment, és a dir, percebre-ho tal com està sense passar per alt nostres idees i opinions. A simple vista, un jardí zen pot semblar una mica insuls si ho comparem amb els jardins tradicionals, ja que té molta menys vegetació i introdueix altres elements com a arenes, graves i roques, de caràcter inert. No obstant açò, no hem de confondre'ns, amb una observació acurada podem arribar a entendre el significat de tots els elements en conjunt, com una equilibrada lluita de contraris en la qual tot té sentit.

Un dels jardins zen més importants del món és el que trobem en el Temple de Ryoanji, situat al nord-oest de Kyoto. Un perfecte exemple d'emanació dels principis del budisme, amb quinze roques que emergeixen d'un mar d'arena blanca on la senzillesa i la puresa es converteixen en sensacions predominants. El creador d'aquest jardí construït en el segle XV, d'identitat desconeguda, no va deixar explicació sobre el seu significat per la qual cosa ha sigut un misteri descobrir el seu vertader sentit, com també entendre que elements tan simples siguen capaços de crear tanta bellesa.

LEYENDA_ryoanji2

Durant anys es va creure que el secret del jardí era la seua forma, doncs la disposició de les seues pedres s'assimilava a la forma d'un tigre creuant un riu. Però l'any 2002 científics de la Universitat de Kyoto van decidir centrar-se en les zones buides en lloc d'en la disposició de les pedres. Així és com van trobar un patró de vegetació, i concretament, es van adonar que hi havia un arbre amagat en l'estructura del jardí. Diuen que per açò és tan plaent presenciar el jardí, el nostre subconsicient capta el patró de l'arbre sense que ho notem.



Monstres i altres mites

No hay comentarios:

Publicar un comentario